heit&mem

Startershypotheek voor eerste huis

Startershypotheek voor eerste huis

Beginnende huizenzoekers kunnen meer lenen met de juiste startershypotheek. Wat betekent nu een startershypotheek? Een startershypotheek is een hypotheek voor starters die de hypotheekrente 30 jaar lang mogen aftrekken van de inkomstenbelasting. Met de juiste starterslening kan je ook meer lenen als de waarde van de woning hoger is dan de koopsom. Bij sommige banken mag je de waarde van de woning lenen. Doe je dus een bod op een woning van € 400.000,- en de taxatiewaarde bedraagt € 410.000,-? De kosten koper mag je dan meefinancieren.

x 7 oktober 2022

Starters hebben meer eigen geld nodig

Starters die hun eerste huis kopen hebben altijd eigen geld nodig. De kosten koper moet je zelf betalen als de taxatie niet hoger is dan de koopsom. Ben jij een doorstromer dan heb je eigenlijk bijna altijd een overwaarde op de woning. Met de overwaarde kan je alle foutjes die zijn ontstaan vaak wegpoetsen. Vaak gaat het om een tegenvallend taxatierapport waardoor je meer eigen geld nodig hebt. Juiste inventarisatie met name voor starters is van belang.

Startershypotheek vaak goedkoper

Startershypotheken zijn vaak voordeliger dan de overige hypotheken. Ben jij doorstromer of een zelfstandige? Vaak heb je dan veel meer gegevens nodig om goed te kunnen inventariseren. Startershypotheken zijn er meestal vanaf € 1900,- tot € 2500,-. Lexwonen regelt startershypotheek vanaf € 995,-. Je hebt dan zowel online advies maar ook zelfs nog aan tafel met een bak koffie. Klanten die meer willen weten over woningwaarde of het biedproces kunnen daar ook terecht. Je betaald dan een paar honderd euro meer voor aankoopbemiddeling en hypotheek.

 

Te weinig hypotheek?

Helaas is de woning te duur en kan je alleen niet kopen. Je hebt geen partner maar wel veel vrienden en of ouders die eigenlijk in hetzelfde schuitje zitten. Al jouw vrienden kunnen niet kopen. Een huis kopen met vrienden is ook mogelijk tot 4 personen. Iedereen is dan mede-eigenaar en iedereen dient ingeschreven te staan op dat adres. Let op, samenwonen verplicht.

Huis kopen samen met ouders

De meest geregelde hypotheken zijn startershypotheken en vlak daar achteraan hypotheken van ouders met eigen kind en eventuele aanhang. Huis kopen met ouders heeft vele voordelen. Samen is er veel meer inkomen en ouders moeten vaak hun oude woning verkopen en de overwaarde gebruiken voor de nieuwe woning met eigen kind.

Er is ook een keerzijde aan het kopen van een woning met ouders. Stel nu dat de laatste ouder komt te overlijden? Stel de overwaarde bedraagt € 400.000,- omdat er is afgelost en het geld is ingebracht van de oude woning. Zijn er nog broers of zussen? Het erfrecht bepaald dat de overwaarde verdeeld moet worden. In principe is de helft van de overwaarde voor het kind waarmee samen is gekocht. Het overige moet verdeeld worden door alle kinderen, ook het kind die mede-eigenaar is deelt weer mee in de overwaarde.

Notaris belangrijk met huis kopen

De notaris is belangrijk om vooraf zaken te regelen. De notaris regelt zaken die hypotheekadviseurs niet kunnen. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de regelingen. Ook als je met ouders een huis koopt dien je allemaal onder één dak te slapen. Iedereen dient ingeschreven te staan bij de gemeente.  Het is verstandig om vooraf de gemeente te vragen of je daar met 4 personen mag wonen. Dus met 4 in 1 hypotheek.

Vaak gaan mensen samen met 4 aanvragers een huis kopen met de bedoeling om dit later op 2 personen te krijgen. Deze constructie is gewoon lastig. Iedereen heeft recht op overwaarde en deze moet er dan weer uit. Een hypotheek daar op krijgen lukt niet. Wilt u met zijn allen weer apart gaan wonen dan dient u de woning te verkopen. Ieder ontvang zijn overwaarde en ieder gaat zijn eigen gang.

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!

115.000 Nederlandse kinderen tot 14 jaar hebben astma.