heit&mem

Eerste hulp bij kleine wondjes

x 10 september 2022

Tranen met tuiten! Silke huilt, het is dramatisch. Ze was aan het rennen, maar ze struikelde en rolde toen over de harde stoeptegels. Er zit een gat in haar legging, er komt bloed uit haar knie en haar handen zijn geschaafd. Wat nu?

Kinderen houden van rennen, vliegen en klauteren. En dus komt het regelmatig voor dat ze zich bezeren. Hoe ga je daar nu het beste mee om?

1)    Troost

Meestal huilen kinderen niet eens omdat de wond zo zeer doet, maar omdat ze het hele kleine traumaatje even moeten verwerken. Troost ze dan ook door ze eventjes te laten huilen, dan zijn ze alles vaak snel weer vergeten.

2)    Ontsmet de wond

Wanneer je kind een kleine wond heeft, ontsmet je de wond door die eerst onder de kraan met lauw water schoon te spoelen. Spoel alle modder, grind en ander vuil eruit. Los eventueel wat zout op in water en giet het over de wond. Is de wond nog vies na het spoelen, dan kan je ook een papje maken van groene klei en dat op de wond doen. Daarna afdekken met een schone of steriele doek. De klei trekt de vieze stoffen uit de wond. Gebruik vervolgens het liefst een natuurlijk ontsmettingsmiddel, zoals een paar druppels olie van lavendel, tea tree, Echinacea of Calendula, of gebruik een zalf waar deze etherische oliën* in verwerkt zijn. Heb je dit niet in huis? Dan kun je ook kokosolie of aloë vera op het wondje smeren.

3)    Bescherm de wond

Speciale kinderpleisters zijn een must voor ouders om in huis te hebben, aangezien ze echt als een tovermiddel kunnen werken. Plak op het wondje een mooie pleister met een prinses of piraat en de pijn is vaak al snel vergeten.

4)    Laat het helen

Ons lichaam is heel goed in staat om zichzelf te helen. Maar je kunt het herstel bevorderen door je kind wat extra water te laten drinken en wat extra proteïnen (kip, vis, eieren, yoghurt) te laten eten. Ook helpen vitamine A en C bij het herstel van de huid. Wanneer je de pleister of het verbandje moet verwisselen, ontsmet je de wond weer zoals bij punt 2.

Tip: De EHBO-app
Met de EHBO-app van het Rode Kruis heb je altijd je EHBO-instructies op zak. Wat moet je doen bij een bloedneus, brandwonden, vergiftiging of zelfs een hartstilstand? De EHBO-app helpt je door deze en nog vele andere situaties heen. De app is beschikbaar voor Android, iPhone en Windows Phone.

* Raadpleeg bij twijfel over de behandeling altijd een arts. Indien je gebruik wilt maken van etherische olie, gebruik dan 100% pure olie. Wil je weten wat een goed merk is of hoe je het beste met etherische olie om kan gaan, neem dan contact op met een deskundige op het gebied van natuurlijke olie, zoals Femke Elverdink van www.natuurlijkmetfemke.nl uit Wirdum.

 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!