heit&mem

Niet goed groeien

Tjalling de Vries 17 mei 2016

De ouders van Pieta gaan tegenover me zitten. Pieta, nu 16 maanden oud, groeit niet goed. De CB-arts maakt zich daar zorgen over. Sinds ze 8 maanden is, groeit ze nauwelijks en nu valt ze zelfs af. Ze is niet ziek en is dat ook niet geweest. Wel heeft ze last van het poepen, dat wil soms niet. De zakjes die de huisarts gaf, helpen wel. De ouders vinden dat Pieta vaak humeurig is, ze wil niets en is niet blij.

Pieta zit bij haar vader op schoot en houdt haar duim in de mond. Ze kijkt me niet aan als ik probeer contact te maken. Als ik haar onderzoek, doet ze boos en trapt. Dat doen kinderen vaker. Meestal lukt het toch een tegenspartelend kind te onderzoeken door rustig te blijven, de tijd te nemen, wat te kletsen en grapjes te maken. Ook Pieta wordt rustig en laat me uiteindelijk begaan als ik op haar neus druk en ‘piep’ zeg. Dat leidt haar af. Ik vind haar mager. Ze heeft geen spek en haar billen zijn ‘ingewaaid’, zoals mijn beppe dat noemde. Het haar voelt droog en bros. De buik is bol.

De combinatie van het slechte groeien, de bolle buik, het haar en het humeur past bij coeliakie. Deze allergie voor gluten, een bestanddeel van tarwe, komt bij 1 op de 100 Nederlanders voor. Bij volwassenen moet, om dat vast te stellen, een vervelend inwendig darmonderzoek gedaan worden. Bij kinderen is een specifieke bloedtest voldoende.

De uitslag van deze test bij Pieta is afwijkend, ze heeft dus inderdaad coeliakie. De glutenallergie beschadigt de darm en daardoor kan deze minder goed voedingsstoffen opnemen. Daarom groeit Pieta niet goed.

De behandeling bestaat uit een dieet zonder tarwe en dat is best lastig: in veel gewoon eten (brood, koekjes) zit tarwe. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Bij de behandeling speelt de diëtist dan ook een belangrijke rol. De diëtist helpt de ouders met het vinden van de goede voeding voor Pieta.

Het leven van Pieta en vooral van haar ouders wordt op z’n kop gezet. Er moet flink wat geregeld worden: ze moeten alles over coeliakie leren, het dieet veranderen, zelf brood gaan bakken, de etiketten van voedingsmiddelen gaan lezen om te kijken of er tarwe in zit. Daarnaast zijn er natuurlijk zorgen: gaat het ons en haar lukken? Al met al een hele verandering.

Na een tijdje komt Pieta langs. Ze blijkt goed gegroeid en is bijna op haar normale gewicht. Ze is vrolijk. Het dieet lukt. Halverwege het bezoek wil Pieta wat eten en krijgt ze een koekje.

‘Mm, lekker’, zegt ze.

Ze pakt nog een koekje en geeft dat aan mij: ‘Lekker opite!’

Nr. 1 2016: 8 april 2016

Boekentip: Glutenvrij dieet basisboek 

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ek ynteressant!