heit&mem

Tips om vakantie te vieren met je hoogsensitieve kind

Ken je dat, je bent heerlijk vakantie aan het vieren, maar jou lieve leuke gevoelige kind kan van zo’n vakantiedag super vermoeid en totaal overprikkeld raken.  Je kind dreint, jammert of is niet meer voor rede vatbaar. Het enige wat je dan vaak nog wilt, is gewoon naar huis gaan!  Hoe kun je zorgen dat je vakantie met je hoogsensitieve kind voor je hele gezin plezierig is?

Maud Soeters 5 juni 2019

Hier volgen 5 beproefde tips

1. Bereid je kind voor op de vakantie
Praat over wat jullie gaan doen, waarheen, hoe lang in de auto, wat neem je mee? Laat je kind waar mogelijk helpen en kijk samen op het internet zodat je kind zich al in kan leven. Aangekomen op plek van bestemming verken je samen de boel en help je kind bij het wennen aan de vakantieomgeving. De slaapplek is ook altijd spannend voor gevoelige kinderen!

2. Houd ruwweg een dagritme aan
Dat hoeft niet precies zoals thuis te zijn. Maar min of meer vaste tijden voor de maaltijden en vaste bedtijden bieden structuur en daarmee duidelijkheid voor je kind en dus rust voor jou

3. Neem de rituelen voor het slapen gaan mee 
Het “naar bed brengen ritueel” biedt je (net als thuis) de mogelijkheid om met je kind de dag nog even door te nemen en dus om de belevenissen van de dag te verwerken. Een rustig spelletje, voorlezen en kletsen of een visualisatie oefening zijn dingen waar je nu echt even tijd voor hebt, dus geniet hier samen van. Vakantie is ook tijd voor elkaar en de band met elkaar verstevigen!

4. Wissel een dag erop uit af met een dag rust
Dus wissel inspanning af met ontspanning. Zeker voor jonge kinderen, maar vast ook voor jou als ouder, is dit de manier om dingen te ondernemen én alle indrukken de baas te blijven. Vertel dit ook aan je kinderen als ze na een dagje pretpark weer om een uitje vragen, het scheelt een hoop gezeur. Het is fijn om na een dagje weg weer even aan je eigen dingen toe te komen. Zie jezelf al zitten met je e-reader terwijl je kinderen op de camping heerlijk met hun nieuwe vriendjes spelen?

5. Neem naast het favoriete speelgoed ook knutselspullen mee
Potlood, papier, stiften, schaar en plakband bieden je kind de mogelijkheid om op een creatieve manier gevoelens uit te drukken en te verwerken. Met als resultaat mogelijk een tent versierd met tekeningen en slingers!

Geniet lekker met je gezin en maak er iets leuks van! Ik wens jullie een hele fijne vakantie samen!
Tekst: Maud Soeters, gastredakteur heit&mem

www.praktijkmaudsoeters.nl
Praktijk Maud Soeters is gericht op persoonlijke groei en gespecialiseerd in het begeleiden van hoogsensitieve grote en kleine mensen

Wolsto witte of jim bern heechsensityf is?
Sjoch dan eefkes nei de test foar folwoeksenen want heechsensitive bern hawwe meastal ien of twa heechsensitive âlders. Op de site fynst ferskate testen.

Boekentip: ‘Jouw hooggevoelige kind

 

Op de hichte bliuwe fan heit&mem? Meld dy oan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.